Kwaliteitszorg
Duurzame kwaliteitsverbetering begint met het hebben van zicht en grip op de onderwijskwaliteit en onderwijsresultaten. Dat vraagt van scholen en besturen om een goed systeem of stelsel van kwaliteitszorg. Maar wat houdt dit precies in? Hoe zorg je ervoor dat je als school of bestuur goed zicht hebt op de onderwijskwaliteit? Welke instrumenten en vooral kennis en vaardigheden zijn hiervoor nodig?
Wat is kwaliteitszorg?
Kwaliteitszorg is een systematische aanpak om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken, te evalueren en waar nodig te verbeteren. Een goed functionerend systeem van kwaliteitszorg stelt je als school of bestuur in staat om goed beleid te voeren, gericht aan kwaliteitsverbetering te kunnen werken en transparant te kunnen zijn over de uitkomsten. Dat vraagt om:
- Zicht op kwaliteit: Het verzamelen en analyseren van informatie over bijvoorbeeld de leerresultaten, de kwaliteit van de lessen, de leerling- en oudertevredenheid en sociale veiligheid. Op basis van betrouwbare informatie kunnen schoolleiders en bestuurders weloverwogen beslissingen nemen.
- Grip op kwaliteit: Het opstellen van concrete doelen en actieplannen om verbeteringen door te voeren. Door systematisch te werken aan verbeterpunten wordt niet alleen de kwaliteit van het onderwijs verhoogd, maar ook het vertrouwen in de organisatie versterkt.
- Verantwoording afleggen: Het kunnen aantonen aan interne en externe belanghebbenden hoe de kwaliteit wordt bewaakt en verbeterd en wat het oplevert. Belanghebbenden, zoals ouders, leerlingen en de (intern) toezichthouder, krijgen zo zicht op de prestaties en verbeterpunten van de school of het bestuur.
Kwaliteitszorg gaat verder dan alleen het bijhouden van cijfers; het vraagt om een cultuur waarin continu leren en verbeteren centraal staan. Een cultuur waarin een onderzoekende houding aanwezig is.
Hoe kan Thoonen Onderwijsadvies u ondersteunen?
De ondersteuning aan scholen en besturen richt zicht zich op versterking van het (functioneren) van het systeem van kwaliteitszorg. Concreet: beter zicht en meer grip op de kwaliteit van het onderwijs en de leerresultaten. Hiertoe doen wij onder andere het volgende:
- Analyse en evaluatie van het functioneren van het huidige systeem van kwaliteitszorg. Het maakt duidelijk wat de sterktes en zwaktes zijn van het systeem van kwaliteitszorg én waar mogelijkheden voor verbetering liggen.
- Versterken van het stelsel van kwaliteitszorg door het samen formuleren en implementeren van bouwstenen om het zicht en grip op de onderwijskwaliteit te verbeteren. Met aandacht voor de balans tussen professionele autonomie, verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen.
- Schoolleiders, bestuurders en andere betrokkenen leren de eigen kwaliteit in beeld te brengen, te analyseren en te evalueren. Dit vergroot het evaluatief vermogen van de school of het bestuur.