Audits en visitaties

Met een audit krijgt de school of het bestuur een objectief en helder beeld van de (onderwijs)kwaliteit. Tijdens een audit kijken we naar de mate waarin de kwaliteit voldoet aan bepaalde normen of verwachtingen, zoals het inspectiekader of de visie van de school of het bestuur. Het gaat dan om bijvoorbeeld het lesgeven van de leraren, de leerlingenzorg, het onderwijskundig leiderschap of de bestuurlijke kwaliteitszorg. Een audit kan dan ook gaan over de klas, de school en het bestuur.

 

Aanvullend brengt Thoonen Onderwijsadvies bij audits ook de condities voor schoolontwikkeling in kaart. De zogeheten Verbeterkracht. Condities zoals goed leiderschap, gemotiveerde leraren die zichzelf blijven ontwikkelen en een ondersteunende werkomgeving zijn cruciaal. Onderzoek wijst uit dat scholen die te weinig beschikken over deze condities, niet in staat zijn om hun onderwijskwaliteit te verbeteren. Of de kwaliteitsverbetering is slechts van tijdelijke aard. Verbeterkracht heeft aantoonbaar een voorspellende waarde voor de onderwijskwaliteit.

Thoonen Onderwijsadvies beschikt over de juiste instrumenten om de Verbeterkracht in beeld te brengen. Wetenschappelijk onderbouwd. Op een snelle en efficiënte manier. Na afloop weet u welke aspecten van de Verbeterkracht aandacht vragen en hoe u hieraan kunt werken.

 

Wat levert een audit op?
Een audit geeft scholen en besturen waardevolle inzichten. Door de resultaten van een audit weten scholen waar ze staan - voldoe je aan de wettelijke eisen? is het onderwijskundig beleid zichtbaar in de praktijk? beschikken we over de benodigde verbeterkracht? - en waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo vergroten scholen met een audit hun zicht op de effecten van hun onderwijs(ontwikkeling) op het leren en de leerresultaten, hetgeen iets zegt over de effectiviteit van het onderwijs en de schoolontwikkeling. Doordat de audit ook duidelijk maakt waar verbetering mogelijk of noodzakelijk is, stimuleren de uitkomsten van de audit scholen en besturen om te werken aan hun eigen (onderwijs)kwaliteit en verbeterkracht. Zo dragen onze audits bij aan duurzame kwaliteitsverbetering.

 

Wat zijn dan visitaties?
Visitaties lijken in veel opzichten op audits, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Een audit heeft  in de eerste plaats het doel om de (onderwijs)kwaliteit vast te stellen waarbij de auditor of een externe de norm bepaalt. In het onderwijs wordt bij audits het inspectiekader gebruikt om de (onderwijs)kwaliteit af te zetten tegen de wettelijke eisen. Bij een visitatie ligt de nadruk op het leren van en met elkaar. Het is de school of het bestuur zelf die de vraag of het kader met de normen bepaalt, in samenspraak met degenen die visiteren. Het verslag van de visitatie bevat constructieve feedback op hetgeen waar de school of het bestuur om gevraagd heeft. Ook kan het zijn dat een groep scholen of besturen gezamenlijk het visitatiekader bepalen. Denk aan collegiale visitaties binnen één schoolbestuur of vanuit de sectorraden. Het draagt ertoe bij dat visitaties een meer ondersteunend, informeel en lerend karakter hebben dan audits.

 

Waarom zijn audits én visitaties belangrijk?
Zowel audits als visitaties dragen bij aan kwaliteitsverbetering in het onderwijs, maar op verschillende manieren. Audits bieden een objectieve basis voor strategische keuzes, terwijl visitaties de mogelijkheid bieden om inspiratie en goede praktijken te delen. Door beide instrumenten te gebruiken, ontstaat een krachtig en complementair middel om het onderwijs van goed naar beter te brengen.